Welke kosten betaal ik voor de zorgverzekering?

U vraagt zich af: welke kosten betaal ik voor de zorgverzekering? Indien u zorgverzekering verzekerd bent, betaalt u premie en er geldt een verplicht eigen risico. Voor sommige vormen van zorg moet u daarnaast nog een eigen bijdrage betalen. Wanneer u een laag inkomen heeft, dan kunt u zorgtoeslag aanvragen als tegemoetkoming in de premie en het verplicht eigen risico.

Premie betalen
U betaalt een vast bedrag voor uw basisverzekering aan uw zorgverzekeraar. Dit word ook wel nominale premie genoemd. De zorgverzekeraar stelt de hoogte van deze premie vast.

Er wordt ook een deel van uw zorgverzekering betaald door uw werkgever of uitkeringsinstantie. Deze premie is afhankelijk van hoeveel inkomen u heeft. Deze betaling is niet zichtbaar op uw salarisstrook, omdat uw werkgever dit direct betaalt aan de Belastingdienst. Indien u een ZZP-er bent betaalt u deze premie zelf aan de Belastingdienst.

Wanneer u een aanvullende verzekering heeft, betaalt u hiervoor ook premie. Voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar betaalt u geen premie.

Verplicht eigen risico
Voor een basisverzekering geldt een, door de overheid in hoogte vastgesteld verplicht eigen risico. Dit betekent dat u de eerste zorgkosten die onder het vastgestelde eigen risico vallen zelf moet bekostigen. De zorgverzekeraar zal dit met u verrekenen. De hoogte van het verplicht eigen risico voor 2016 is voor elke volwassene €385 voor de zorgverzekering. Pas daarna betaalt je zorgverzekering de kosten. Voor zorgkosten die vergoed worden uit de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.

U bent gerechtigd om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. Indien dit het gevals is, kan uw zorgverzekeraar korting geven op uw maandelijks te betalen premie. Deze korting verschilt per zorgverzekeraar. Het verplicht eigen risico geldt alleen voor mensen van 18 jaar en ouder.

Eigen bijdrage
Voor bepaalde zorg uit het basispakket moet u, naast het eigen risico een eigen bijdrage betalen. Dit word bepaald door de overheid en ook hoe hoog die bijdrage zal zijn. Deze eigen bijdrage is voor iedereen hetzelfde. Voorbeelden waar een eigen bijdrage voor betaald moet worden zijn: kraamzorg, kunstgebitten, hoortoestellen en bepaalde medicijnen. Je eigen risico zal niet verrekend worden met de kosten die je zelf bij moet betalen.

Zorgverzekeringen vergelijken
Benieuwd of uw huidige zorgverzekeraar gunstig voor u is of dat een andere zorgverzekering beter bij uw wensen past? Dan kunt u hier de verschillende zorgverzekeringen vergelijken.

Close
Wij stellen het op prijs als u ons support
Door op 1 van de buttons te klikken, helpt u onze website beter te maken